Kumpulan Puisi Bahasa Jawa Tentang Pahlawan

Kumpulan Puisi Bahasa Jawa Tentang Pahlawan – Puisi merupakan sastra berupa kata-kata penggambaran yang memuat unsur keindahan disetiap peristiwa atau ungkapan dari perasaan penyair. Jadi puisi sendiri memuat tulisan dengan pilihan kata-kata yang tersusun dengan baik sehingga menimbulkan kesan tersendiri dalam karya sastra tersebut. Berikut ini adalah beberapa kumpulan contoh puisi berbahasa Jawa dengan tema tentang pahlawan.

Contoh 1 :

Pahlawan Panjenengan Panutan Kulo

Asmamu sanget ngewangi aken dunyo ingkang mulyo
Wani ing ngadepaken ewonan musuh sangking negeri seberang
Lengkap kalih senjoto hebat ingkang siap ngelenyap aken nyowo menungso
Panjenengan gagah ing dalem nyedai musuh jahat ingkang teko

Kuat ing ngebelo keutuhan bongso Indonesia
Naruh aken sekabehane kemampuan, bondo, bahkan nyowo sak temenanne
Langkah terus siap nelateni semak-semak ing hutan ingkang mboten biso diawasi
Sekabehane dilako aken mung damel ngejogo keutuhanne bongso kito

Kewanenan panjenengan mboten enten maleh ingkang nandingi
Sampek pucukane negeri
Panjenengan berguguran sangking asma pembeloan damel merdeko
Ambekan penjenengan nyaris pedot ing pertengahan perang perlawanan
Tapi panjenengan tetep kuat ing dalem ngadepaken

Panjenengan sak wonten ipun panutan pemudo lan pemudi Indonesia
Poro pahlawan ing wis gadah keamanan seutuhane
Tanpo panjenengan roso damai ing rino niki lan sesok mboten enten tercipto
Jasa-jasa panjenengan selalu dikenang terus ing ati sanubari menungso

Sejarah perjuangan panjenengan bagos tersuson rapi ing dalem buku ilmu
Dikenang sekabehane lare-lare bongso calon penegak peradaban
Mulai seko sinau tentang perjuangan mulyo panjenengan niku
Resto aken kito dados pemuda lan pemudi ing selalu berbakti kaleh negeri
Kisah panjenengan ngebangun aken meripat pemuda lan pemudi ing buto

Baca Juga:   5 Contoh Puisi Selamat Hari Ibu Terbaik

Contoh 2 :

Perjuangan Kemerdekaan Poro Pahlawan

Pahlawan kulo …
Saktemen nane mboten enten maleh ingkang nandingi perjuangan panjenengan
Urat nadi pedot demi ngerebut merdeko
Sekabehane kekuatan panjenengan dipertaruh aken ing bumi pertiwi niki
Mboten wedi ancaman musuh ingkang bersenjoto landep

Ngadek tegap nakluk aken jiwo-jiwo ingkang lemah kaleh pertarungan
Wonten getih abang ngalir ing medan perjuangan
Mboten enten maleh kisah sedih inkang panjenengan roso niku
Sekabehane tercurah aken dalem baguse merdeko ingkang sak temenane

Sak niki angin bebas sangking serangan lawan
Damai kaleh kenyamanan ingkang dicipto aken poro pahlawan
Sak niki panjenengan sampun lungo selawase kaleh kemenangan
Sak temenanne mboten enten maleh sing bagus ngelebihi panjenengan

Merdeko sampun dikumandang aken kaleh tegas
Sang bendero abang puteh ngibar bebas ing dunyo
Perjuangan pahlawan mboten ternilai maleh hargane
Bumi merdeko sampon kebukak bebas sangking penindasan

Wahai panjenengan poro pahlawan …
Mugo-mugo panjenengan bahagia ing niko
Menungso-menungso ing dunyo niki sanget ngehargai jasa panjenengan
Dadeaken ing tiap langkah niki ngewehi manfaat damel negeri
Saktemenane panjenengan pahlawan gagah lan wani ingkang ngebelo tanah air

Sak niki merdeko sampun ngewehi kebebasan seutuhane
Tercipto persatuan lan kesatuan sanget erat ing tangan rakyat Indonesia
Damai ingkang nresnoaken tanah air tercinta
Semangat gapai cito-cito damel mencerdas aken bongso

Baca Juga:   Pengertian RNA, Struktur, dan Tipe RNA

Contoh 3 :

Pahlawan Penegak Indonesia

Mbrebes mili keringet ing awak kuat panjenengan niku
Damelaken bukti tresno tanah air
Klambi-klambi niku teles sangking siram keringet ing awak nyampek garing ing awak
Tapak sikil terus dikuataken damel nerjang atose lemah ing kebak watuan
Mboten enten kenal kesel ing jiwo lan rogo ingkang kuat

Pring runcing selawase ngancani teng pundi mawon panjenengan kesah
Musuh ngelawan temenane siap ngebantai ampoh kaleh senjoto
Mboten enten maleh kekuatan damel ngenjago aken NKRI
Nyatuaken perdamaian kaleh bongso-bongso lain ingkang dadeaken permusuhan

Mboten gadah surut damel mundor teng wingking lawan
Tameng-tameng wesi niku siap ngelindungi sangking serangan lawan
Sekedik lalai nyowo ical lan melayang
Panjenengan gugur ing duwor bumi harom lan wangi

Asmo-asmo panjenengan temen dikenang ing dalem ati sanubari menungso
Sebab perjuangan sampun damel kejayaan bongso sak dawanane moso
Kekuatan panjenengan gadah aken pemimpin bongso ingkang arip lan bijaksono
Ngantos akhir nutup meripat kito

Perjuangan panjenengan mboten enten sing biso nandingi
Pembelo kaleh kekuasaan negeri ngantos mili getih
Kesatuan negoro sampun tercipto teng ajeng meripat
Mboten enten maleh penyuwonan sak lintunipun damel dilestariaken

Contoh 4 :

Semangat Diriaken Bongso

Ing zaman biyen negoro Indonesia adoh sangking roso aman
Tindak kejahatan lan penindasan selawase dirosoaken
Ambekan sesek mboten ngerasa aken angin kepenak
Mboten enten santai kebak kaleh pembantaian lan pembunuhan

Baca Juga:   Definisi Tumbuhan Lumut & Klasifikasinya

Tangisan loro nelesi rupo-rupo rakyat ingkang boten salah
Nelongso sanget keadaan damel suasanane tegang mboten saget liren
Bengokan lare-lare bongso nguru loro nembus dalem ing perasaan
Sak temenane kejam penindasan ingkang panjenengan lakoaken kaleh menungso

Negoro kito teng meriki negoro ingkang makmur lan berdaulat
Sanget ngejunjung agung persatuan lan kesatuan negoro Indonesia
Gadah semboyan mulyo bersatu kita teguh bercerai kita runtuh
Mboten enten maleh landasan lintunipun pancasila ing luwih agung

Seni lan budoyo katah sanget ing tanah air tercinta
Semangatte poro generasi enom luwih bagos ing dene koyok geni murup
Ngejaga aken keutuhan lan kenyamanan negoro kito
Tetep teng griyo Indonesia damel junjong duwur bumi ingkang bagos niki

Poro pemuda lan pemudi siap merangi musoh sangking negeri barat
Mboten arep mundur lintunipun kendel maju kaleh tegas
Gadah pemuda lan pemudi ingkang tresno kaleh tanah air
Mboten arep gadah poro pemuda lan pemudi ingkang ngerusak kaleh sengojo

Sekabehane kito penerus langkah panjenengan wahai pahlawan kang mulyo
Mboten arep dijaraken negoro dirusak kaleh poro musuh
Tetep damelaken negoro kokoh ingkang merdeko
Bebas sangking serangan tentoro ingkang nyangking senjoto

Baca Juga:

Puisi Ibu dan Ayah yang Telah Tiada dan Menyentuh Hati
Kumpulan Puisi Pendek Tentang Pendidikan
Contoh Naskah Drama 6 Orang Tentang Pendidikan

No Responses

Leave a Reply