15 Soal Bahasa Inggris Kelas 8 SMP Semester 1

15 Soal Bahasa Inggris Kelas 8 SMP Semester 1 – Materi Bahasa Inggris pada tingkat SMP terdiri dari pengenalan beberapa jenis teks, struktur kalimat yang lebih kompleks, kosakata dengan tingkatan yang lebih tinggi, dan juga grammar yang lebih tinggi dari yang dipelajari saat sekolah dasar. Materi – materi tersebut dapat dikuasai jika kita tekun belajar, mempraktekkannya, dan juga berlatih soal. Berikut adalah soal Bahasa Inggris kelas 8 SMP semester 1.

Choose the right answer by crossing (x) the option a, b, c, or d.

1. Dani : May I borrow your pen, Rio?
Rio : … I am using it.
a. Yes, please
b. Sure, you may
c. I am so sorry
d. Of course

2. Rina : Are you drinking a cup of iced-tea?
Joko : Yes, I am.
Rina : … one more for me?
Joko : Yes, sure.
a. Do you buy
b. Will you buy
c. Must you buy
d. May you buy

3. Stevi : What a delicious sausage!
Morgan : Thank you, Stevi.
Stevi : …
Morgan : Sure, help yourself.
Stevi : Thanks, Morgan.
Morgan : Don’t mention it.
a. Can I try it?
b. May I help you?
c. May I have another?
d. Did you cook it yourself?

4. Beni said, “Yes, thanks Julie. May I use your bicycle again tomorrow?”
What does he express?
a. He asks for help.
b. He offers help.
c. He does not need help.
d. He refuses help.

5. Aries : I have three erasers, but two are enough for me. Do you want to have the other one?
Iqbal: Oh thank you, but …
a. I am not sure. I can’t use it.
b. I don’t need that. I still have one actually.
c. Of course, I need more pencils.
d. No problem, you may take it.

Baca Juga:   Penjelasan Protista Mirip Hewan (Protozoa) Lengkap

6. Tina : Here is the money for you.
Ida : I cannot take this, sorry.
From the dialogue above, what does the underlined sentence mean?
a. Tina offers something to Ida.
b. Tina gives a help to Ida.
c. Ida accepts something from Tina.
d. Ida refuses a help from Tina.

The text is for questions 7 – 10.

Garuda Wisnu Kencana

Garuda Wisnu kencana statue is a gigantic, unfinished statue which becomes one of the greatest tourist attractions in Bali. It is situated at GWK cultural park, a park which is intended to educate its visitors. It tells people about the importance of preserving and cultivating world’s cultural heritage, at the southern part of Bali.

It’s designed and built by Nyoman Nuarta, one of Indonesia’s foremost modern scluptors. The GWK statue will stand 150 meters tall with a wing span 64 meters across when it’s completed. It is included as one of the highest statues in Indonesia.

The statue pictures Lord Wisnu, as the source of wisdom. It is riding on the back of the mythical bird Garuda as the manifestation of conscience toward Amerta, the perennial goodness. Although it is not compeleted yet, this breathtaking statue has attracted a lot of visitors.

The statue and its pedestal are surrounded by more than 240 hectares cultural park. It was once an abandoned and unproductive limestone quarry. Local and foreign visitors can enjoy the picturesque scenery and attractions there, with supporting facilities. They are lotus pond, festival park, amphitheater street, theater, exhibition hall, as well as Jendela Bali the panoramic resto and souvenir shop.

Baca Juga:   Pronoun - Definisi, Fungsi, Jenis, Contoh Kalimat

(Adapted from: Smart Bahasa Inggris Kelas 8)

7. The communicative purpose of the text is …
a. To relate the writer’s visit to GWK cultural park.
b. To announce the opening of GWK cultural park.
c. To describe the Garuda Wisnu Kencana statue.
d. To inform the building of the GWK statue.

8. Where is the cultural park situated?
a. At the southern part of Bali
b. At the northern part of Bali
c. At the eastern part of Bali
d. At the western part of Bali

9. The following statements are correct, except …
a. GWK cultural park occupies more than 240 visitors.
b. Nyoman Nuarta is a scluptor who designed the GWK.
c. There are such supporting facilities as small cottage.
d. The statue is picturing Lord Wisnu, riding on the back of mythical bird.

10. … as the manifestation of conscience toward Amerta, (paragraph 3)
What is the Indonesian word for the underlined word?
a. Penghasilan
b. Pengorbanan
c. Perwujudan
d. Perumpamaan

The text is for questions 11 – 12.

Redwood trees are the largest and the oldest living growing in California, USA. They can be more than a hundred meters tall. These giant redwoods have a very thick trunk. Twenty men with arms outstretched cannot even circle them. Some of the living redwoods started growing 3,500 years ago.

Baca Juga:   20 Soal Bahasa Inggris Kelas 4 SD Semester 2

11. How high can a redwood tree be?
a. More than 100 meters tall
b. 100 km tall
c. 100 centimeters tall
d. Less than 100 meters tall

12. Which one is not true about redwood?
a. It is the largest and the oldest living in California
b. It is more than a hundred meters tall
c. It has a very thick trunk
d. It started growing three thousand years ago

13. A Komodo is an Indonesian reptile. It is … than a lizard.
a. Taller
b. Bigger
c. Shorter
d. Smaller

14. Andi got 90 for the English test and Siska got 79. Which statement is true?
a. Siska is smarter than Andi
b. Andi is as smart as Siska
c. Andi is smarter than Siska
d. Andi is less smart than Siska

15. Nana wins a national science champion. She gets the … result rather than Dennis.
a. Good
b. Most good
c. Better
d. Best

Kunci Jawaban:

1. C
2. B
3. A
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. A
10. C
11. A
12. D
13. B
14. C
15. C

Demikianlah soal Bahasa Inggris kelas 8 SMP semester 1. Dengan berlatih soal, kita akan lebih ingat tentang materi yang dipelajari. Semoga bermanfaat!

Baca Juga:

20 Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD Semester 2 & Kunci Jawaban
25 Soal Bahasa Inggris Kelas 6 SD Semester 1 & Kunci Jawaban
Soal Bahasa Inggris Kelas 6 SD Semester 2 & Kunci Jawaban

No Responses

Leave a Reply